Lapostetők felújítása és szanálása víztelenítés és szellőzés

Lapostetők felújítása és szanálása során a munkálatokat végző társaságoknak sokszor egy sor problémával és műszaki megoldással kell megküzdeniük, amelyek közé sorolható  elsősorban az új vízszigetelés csatlakoztatása a belső esővíz-levezetésekre, a szellőző csőrendszer megbízható megmunkálása, a különböző kábelek átvezetése, a kettős palástú tetők hatásos szellőzésének biztosítása stb. És mivel minden esetben érvényes, hogy a részletek megfelelő kialakítása minden tető – mint egység - hosszantartó rendeltetésének és megbízhatóságának alfája és omegája, valamennyi részlet megmunkálásához megfelelő termékeket, valamint bevált technológiai eljárásokat szükséges használni.

Az esetek túlnyomó többségében szükséges megoldani a vízszigetelés a meglévő víznyelő aknára, esetleg a meglévő, torkolat nélküli esővíz-elvezető csőrendszerre történő csatlakoztatását, ami egy alapvető probléma. Ideális megoldás természetesen az esővíz-elvezető rendszer teljes lecserélése. Ezt viszont - vagy a túl igényes, pl. bérházakon végzendő építőmunkák, vagy pedig gazdasági szempontból - legtöbbször nem kerül megválasztásra. Ilyen esetben viszont szükségessé válik az új állapot elbírálásának kidolgozása, főleg kis darabszámban létező víznyelő aknáknál (gyakran csak egyetlen víznyelő akna az egész víztelenítésre kerülő felülethez). Ha a víznyelő aknák víztelenítési számítások (rendelkezésre áll a www.topwet.cz honlapon) alapján megállapított száma vagy azok befogadóképessége nem felel meg a víztelenítésre kerülő felületből adódó követelményeknek, a tetőt kiegészítő túlfolyókkal szükséges ellátni. Ha a tetőt nem lehet ellátni kiegészítő túlfolyókkal vagy oldalsó vízköpőkkel, a beruházót figyelmeztetni kell erre a tényre és javasolni az esővíz-elvezető rendszer teljes lecserélését. Hisz a csatorna eldugulásakor, vagy hirtelen zivatarok során, a csapadékmennyiségtől függően, egy összefüggő vízréteg alakulhat ki, és már 100 mm szintnél a tető további súlyosbítása lép fel - 100 kg/m2.

A Topwet cég nemcsak a telepítő cégeknek, hanem műépítészeknek és tervezőknek is képes bármikor rendszerezett megoldást nyújtani az építkezési előkészületek keretében. Egyben saját hivatási kötelességének tartja felhívni a figyelmet a felújításra kerülő lapostető víztelenítésével kapcsolatos kockázatokra és hiányosságokra.

Az esővíz-elvezető rendszer lecserélése és az azt követő szokásos víznyelő aknákra gumitömítésen keresztül történő csatlakoztatása során valamennyi tevékenység a bevezetett eljárások alapján folyik hasonlóan, mint új ház építésénél, ezért jelen cikken belül szeretnék kitérni a tetőfedés víztelenítésére a meglévő víznyelő aknákba, vagy a meglévő esővíz-csatornarendszerbe.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a víznyelő akna csatlakoztatása a meglévő esővíz-csatornarendszerre vagy a meglévő víznyelő aknára legtöbbször oly módon kerül megvalósításra, hogy egyáltalán nincs biztosítva semmilyen szintű tömítés a meglévő tetőről ürítő levezetés és az új víznyelő akna között vagy nagyon gyakran használnak lágy torkolatot, vagy sőt néha csak egy fóliából kialakított ujjal! Ez abból adódik, hogy nemegy szigetelő szakember saját munkája értelmét egysíkúan csak a vízszigetelés elkészítésében látja és a kapcsolódó szerkezeteket illetően nem akar vagy gyakran nem is tud megoldással szolgálni. Ezért én is elég gyakran találkozok tetőborítás javításának alkalmával olyan nézettel, miszerint „teszünk oda valamit, hiszen a víz felfelé úgyse folyik“. Ha mellőzzük a levezetés eldugulásának és az esővíz egészen a tetőre való felgyülemlésének veszélyét, figyelembe kéne vennünk az aránylag sűrűn jelentkező hirtelen záporokkal járó komolyabb veszélyeket, melyek során az esővíz-csatornarendszer túltelítődik, és ha az új víznyelő akna csatlakoztatása a meglévő levezetésre nem tömít, az új vízszigetelő réteg alá, vagyis a tető felújításának keretén belül telepített utólagos hőszigetelés alá szintén befolyik a víz. A legnagyobb veszélyt az ún. lágy torkolatok használata jelenti, amelyek anyaguk jellegéből adódóan nem képesek az esővíz-csatornarendszer vagy víznyelő akna bármilyen szoros csatlakoztatására. Ezen felül a jóváhagyott termékektől eltérő, merev kialakítású alkotórészek függőleges levezetésekbe történő beiktatását a jelenleg érvényben lévő szabványok nem engedélyezik.

 

1. ábra – torkolatok helytelen használata felújításnál    2. ábra – szanáló víznyelő aknát használó helyes megoldás

Az EPDM bázisú nyelves tömítőperemnek köszönhetően, a Topwet szanáló víznyelő akna megbízható megoldást tud nyújtani a víznyelő akna csatlakoztatására a meglévő esővíz-csatornarendszerre. A Topwet tetőre alkalmas víznyelő akna vízátjutást fékező egységes tömítőperemmel van ellátva – lehet az leggyakrabban módosított aszfaltcsík, vagy PVC bázisú fólia, de ugyanúgy flexibilis poliolefin, EPDM fólia, szintező szigetelés és egyebek. Ezek minőségi UV-stabil anyagból készültek – biztosított alaktartású üvegszálas PA6 poliamid. A szanáló víznyelő aknák szokásos hossza 400mm, egyes esetekben ez a méret kevésnek bizonyulhat, ezért külön megrendelésre szállítunk víznyelő aknát akár 4000 mm hosszban is. A Topwet szanáló víznyelő aknák szállíthatók temperált kialakításban, a hőfokot önállóan biztosító, trafó vagy kezelőegység használatát nem igénylő 230V/50Hz hálózati csatlakozású rendszerrel, amely megbízhatóan garantálja a víztelenítést téli időszakban is.

Lapostetők felújításához alkalmas termékeink következő képviselői a Topwet i szanáló szellőző kéménykék, amelyek a szokásos, valaha nagy számban használt öntöttvas vagy egyéb kialakítású szellőző kéménykéket rendeltek felváltani. A Topwet szanáló kéménykék hasonló elven működnek, mint a szanáló víznyelő akna, a telepítő cég eltávolítja az eredeti kéményke egy részét a vízszigetelés szintjéig és a szanáló kéménykét a szellőzés csövébe dugja. A kéményke szigetelés alatti hossza szokásosan 180mm, a szigetelés feletti rész pedig 300mm. Külön rendelésre szállítunk akár 2000 mm magas kéménykét is. Igaz, ezt a határérétéket a kliensek többsége nem használja ki, ennek ellenére az üzemi rétegcsoportos tetőkhöz (járással igénybe vehető, gördülő és beparkosított tetők) a fordított sorrendű réteges tetőkhöz (ún. fordított és DUO tetők) a szokatlan magasságú kéménykék gyakran szükségesek.

 


3. ábra – tető összeállítása Topwet szanáló víznyelő aknával és Topwet termékekkel lapostetők szanálásához és felújításához 

Megfelelő szanáló víznyelő akna vagy kéményke megválasztásához ismerni kell vagy az eredeti víznyelő akna esetleg esővíz-levezető belső átmérőjét, vagy ismerni kell a csővezeték anyagát és átmérőjét, amelyikhez a víznyelő akna lesz csatlakoztatva, a kiválasztás ezután egyszerű a táblázat szerint.

A Topwet cég szokásostól eltérő víztelenítést is fel tud ajánlani szanálásokhoz és felújításokhoz, valamint egyéb tetőelemek széles skáláját, ezért érdeklődés esetén lépjen velünk kapcsolatba. Ügyfélszolgálatunk telefonszáma: +420 777 701 241, email: podpora@topwet.cz

Végezetül még egy ajánlat: bármilyen nagyobb javítást, főként mindennemű tetőfelújítást tervezők, vagy legalábbis a kliensek részére sokrétű megoldást nyújtani képes szakosított cégek bevonásával kéne előkészíteni. Elsősorban a tetőfedés fennálló helyzete teljes mértékű felmérésének elkészítéséről, valamint a megállapított helyzetből adódó tervezet elkészítéséről van szó. A tető felújításának mindenre kiterjedő tervezetnek pedig tekintetbe kell vennie valamennyi összefüggést és kapcsolódást a további építészeti szerkezetekre és megfelelő terjedelemben kell alapul szolgálnia a megvalósítás céljai részére. A biztonságos karbantartást garantáló intézkedéseknek a tetők teljes mértékű felújításának részét kell képezniük. Ezt megfelelően elhelyezett, kötélből kialakított kapaszkodókkal lehet elérni, amelyek a személyek lezuhanás elleni védelmét hivatottak szolgálni, ezeket társaságunk saját TOPSAFE márkanév alatt forgalmazza.

Pánek Martin mérnök – a Topwet s.r.o. társaság technikusa