Erkélyek, balkonok, oszlopos folyosók víztelenítésének korszerű irányzatai

A Topwet társaság új erkély-tartozékai, a tetőre, balkonra alkalmas víznyelő aknák, az erkélyek víztelenítésének irányzatát követik. 2014 tavaszán indított fejlesztésük kezdettől fogva a tetőfedéssel foglalkozó társaságok követelményeire összpontosított, egységes, egyszerű rendszert kialakítva, a szokásostól eltérő megoldások rugalmas felkutatásához, megvalósításához. Legújabb termékeiket hivatalosan a prágai Tetők Nagyvásárán mutatták be, ahol azonnal pozitív visszajelzéseket kaptak.

 

FEJLŐDÉS

A Topwet társaságok már megalapításától hangsúlyt fektetett a megbízhatóságra és tetőelemeinek egyszerű telepítésére. Vízátjutást fékező egységes tömítőperemük áttörést jelentett számukra, amely garantálja a vízhatlanságot, a tömítőperem csatlakoztatását a víznyelő aknához, egyben a szakemberek számára megkönnyíti a telepítést, valamint kizárja az ember által elkövethető hibák előfordulását. Ugyanezzel a szemlélettel tűzte ki céljait 2014 elején, amikor új erkély-tartozékok kifejlesztésébe kezdett. 

Egy olyan rendszert akart kialakítani, amelyik csereszabatos a meglévő, jelenleg gyártott termékprogrammal, viszont egyben minél kisebb mértékben legyen összetett, olyat, amelyik képes néhány alapelem segítségével biztosítani bármelyik, szokásos kialakítású erkély, balkon, oszlopos folyosó víztelenítését. Ez annyit jelentett, hogy egyes elemeket szükséges volt oly módon kifejlesztenie, hogy azok a megtervezett összetételt illetően különböző céloknak felejenek meg. Ennek eredményeképp összesen 4 db. alkotóelem született, amelyek oly módon rakhatók össze, mintha egy építőjátékről lenne szó – azok kölcsönösen egy gumigyűrű által kapcsolódnak egybe, és az egyes alkotóelemek szilárdan ülnek helyükön, szélvihar sem képes azokat egymástól elválasztani. Az alkotóelemek: TW PLK lapos kosár, TW ODK víztelenítő gyűrű, rozsdamentes acélból készült járdaráccsal ellátott TW RAM keret, valamint TWN TER hosszabbító rész. Valamennyi alkotóelem extra kemény, UV-stabil poliamidból van gyártva.

 

ERKÉLYEK, BALKONOK, OSZLOPOS FOLYOSÓK VÍZMENTESÍTŐ ÖSSZEÁLLÍTÁSAI

   

Járással igénybe vehető borítás 

 

Legegyszerűbb összeállítás erkélyre, illetve alapjában véve nem is erkélyre kialakított összeállításról van szó, hanem csak egy járással igénybe vehető borításról (hőre lágyuló műanyagból készült fólia, aszf. csík…). Inkább egy időleges megoldásról beszélhetünk. Járással igénybe vehető TW PLK lapos védőkosarat használunk. A lapos kosár oly módon lett kialakítva, hogy még mezítlábbal rálépve se sérülhessen a lábunk.

   

A betonalapra helyezett kerámia burkolatos összeállítás erkélyre

 

Bár a CSK-ban mindmáig ez a legelterjedtebb összeállítás erkélyeken, viszont manapság már műszaki szempontból ezt felváltják a víztelenítő réteges összeállítások. Még alkalmazkodó képességű vízhatlan ragasztók használatával készült összeállítás esetén sem küszöbölhető ki teljes mértékben a víz áthatolása a rétegcsoportba - egy huzamosabb idő elteltével, a hőmérséklet-változás repedések kialakulásához vezet, mivel a fennmaradó víz ott marad az összeállítás anyagában. Ez erkélyen megoldható TW TER erkély-hosszabbító használatával. A keret alkotóelemeit a rozsdamentes acél járdarács, valamint a víztelenítő gyűrű képezik, amelyet viszont alagcsövezés nélküli összeállításokban nem használunk.

   

A betonalapra helyezett kerámia burkolatos összeállítás erkélyre, víztelenítő réteggel együtt

 

A szakosított cégek általi felvilágosításnak köszönhetően, manapság felfutóban van. Az alagcsövezés lehetővé teszi az összeállításba került felesleges víz elfolyását a víznyelő akna felé. Egyben expanzív réteg gyanánt is szolgál, ami részben felfogja a hőmérséklet okozta dilatációkat. Egy ilyen megoldás amennyiben helyesen van megvalósítva alapvető módon képes kiküszöbölni a hőmérséklet-változás által okozott megrepedezéseket.

   

Szintező vízszigetelésre helyezett kerámia burkolatos összeállítás erkélyre

 

Egy egyszerű összeállításról van szó. Ilyen erkélyre TW TER erkély-hosszabbító megoldást használunk. A keret alkotóelemeit a horonyban oly módon levágott rozsdamentes acél járdarács, hogy a gumira csak az utolsó felső horony jusson, valamint a víztelenítő gyűrű képezik, amelyet viszont nem használunk. A rács kerete a víznyelő aknából 10mm magasságban kiáll, ami a kerámia burkolat vastagsága a ragasztó réteggel együtt.

   

Kerámia burkolatos összeállítás erkélyre alászórással

 

Erkélyeken gyakran alkalmazott összeállítás, megterhelő réteg gyanánt, kitűnő ellenállóképességgel hőmérséklet-változásokkal szemben. Ilyen erkélyre TW TER erkély-hosszabbító megoldást használunk. A keret alkotóelemeit a rozsdamentes acél járdarács, valamint a 3 víztelenítő gyűrű képezi, a rétegcsoport magasságának függvényében, beállítható egy további víztelenítő gyűrűvel.

   

Korongokra helyezett kerámia burkolatos összeállítás erkélyre

 

Egyre inkább közkedveltségnek örvendő összeállítás, az összeállítás a vízszigetelés tömítésének ellenőrzését illetően, valamint a felújítások szempontjából a legmegbízhatóbb. A vízszigetelés nem a további rétegek közé van beiktatva, hanem szabadon, korongokon van lehelyezve a kerámia burkolat alatt. Megfontolandó, vajon a hézagok közt egyáltalán képes-e átjutni olyan méretű szennyeződés, ami a víznyelő akna eltömődését okozhatja. Amennyiben igen akkor TWOK lyukacsos kosarat szükséges alkalmazni, ami egy víztelenítő gyűrűből és egy lapos kosárból tevődik össze.

   

Kavicsréteges összeállítás erkélyre

 

Ez az összeállítás gyakran kiegészíti a kerámia burkolatos összeállítást erkélyre alászórással, attikák körülszórásához. Ha a víznyelő akna kavicsrétegben van elhelyezve, tetőkre alkalmas TWOK lyukacsos védőkosarat szükséges alkalmazni, megterhelő kavicsréteggel, amit legkevesebb 40mm magasságban a környező kavics szintje fölé szükséges emelni. Egy lapos kosár alkotja, a magasságok a használatos víztelenítő gyűrűk (á 33mm) számától függően viszonyulnak.

 

NEM KÍVÁNATOS SZAGOK KIZÁRÁSA ERKÉLYEKRŐL, BALKONOKRÓL, OSZLOPOS FOLYOSÓKRÓL

Az erkélyeken víznyelő aknáját nem lenne szabad közvetlenül a közszolgálati csatornahálózatra csatlakoztatni, hanem csak a szakaszos esővíz-hálózatra. Alapjában véve, a szagok terjedésére nem kéne hogy sor kerüljön, de gyakorlatilag ez mégis előfordul. A szagok kizárására kétféle műszaki megoldás adódik. Használhatunk száraz (mechanikus), vagy vizes bűzelzárókat.

   

TWZU KL Szabad légáramlatban, kültéri fekvésű erkélyeknél az új generációs TWZU KL száraz, mechanikus csappantyú használatos, amely ugyan nem rendelkezik 100%-os hatásfokkal, de olyan helyeken, ahol szabad légáramlat van, semmilyen szag nem lesz érezhető. Fagypont körüli hőmérséklet mellett a csappantyú nem fagy be, nyáron pedig nem szárad ki a vízoszlop.

   

TWZU

 

Fedett (beltéri) erkélyeknél, bár első hallásra talán értelmetlenül hangzik, ilyenkor azok alá képzeljünk oda például egy télikertet, ahonnan biztosítva van a víz elfolyása. A fűtés szintén be van vezetve, és a helyiségnek nincs természetes légcirkulációja - oda az új generációs TWZU vizes bűzelzárót lesz szükséges telepíteni, amely 100%-os hatásfokkal rendelkezik. 

TWZU KL TWZU


TETŐERKÉLYEK VÍZTELENÍTÉSÉNEK TERVEZÉSI ÉS MEGVALÓSÍTÁSI FÁZISÁNAK ALAPJAI

Tervezőirodák részére rendelkezésre áll elő van készítve az egyes alkotóelemek műszaki dokumentációja, a mintaösszeállításokat és a fentebb taglalt részleteket is beleszámítva. Szereléssel foglalkozó társaságok részére biztosítva vannak a helyes kialakítások telepítési utasításai, valamint valamennyi további irat mint pl. a műszaki jellemzőket felsoroló lapok, vagy a megfelelőséget tanúsító nyilatkozatok.

Bármilyen – mondjuk közvetlenül egy konkrét erkély megoldásával kapcsolatban - felmerülő kérdés megválaszolására rendelkezésre állnak szakosított szakembereink.

Ing. Pánek Martin mérnök – a Topwet s.r.o. társaság technikusa